INNREDNING AV TERRASSEN: Del uteplassen inn i soner og ulike utemøbler
INNREDNING AV TERRASSEN: Del uteplassen inn i soner og ulike utemøbler

Det gode terrasselivet

Den flyktige norske sommeren er til for å nytes. Her får du noen tips fra interiørarkitekt Trond Ramsøskar for hvordan du kan innrede uteplassen og nyte lange sommerdager.

Gjennom lange vintermåneder ser vi frem til livet under åpen himmel, og gleder oss til lyse, lange kvelder på terrassen. Planlegger du uteplassen med omhu, gir den deg mange sommergleder - uavhengig av om arealet er stort eller lite.

Glidende overgang mellom ute og inne

Har du stor uteplass, bør du forsøke å gjøre den til en integrert del av boligen din. Trenden er å oppheve skillet mellom ute og inne. Det gir stor fleksibilitet: Mange av møbleringsløsningene som finnes i handelen kan for eksempel brukes både inne og på terrassen.

UTEKJØKKEN: Innred med et praktisk utendørs kjøkken og en hyggelig spiseplass // ARBEIDSBENK: Praktisk utebenk med vask og oppbevaringplass for hageredskaper // PEISKOS: På uteplassen kan man lage en utendørs peis for koselige kvelder på terrassen

Start med planløsningen slik at du sikrer best mulig utnyttelse av arealet. Del uteplassen inn i ulike soner til spiseplass, sittegruppe, utekjøkken, dusj osv. Som romskiller kan du bruke nivåforskjeller i terrenget, vegger kledd med planter eller en plassbygget pergola som gjør det mulig å stenge regnskurene ute.

Sjekkliste for planlegging av uteplassen:

  1. Hvilke behov skal uteplassen dekke? Tegn de ulike funksjonene inn på en skisse, og tenk praktisk: avstand mellom utekjøkken og spiseplass, plassering av solsenger, behov for vindskjerming osv.
  2. Lag en belysnings- og el-plan der du tar hensyn til at det er behov for både koselys og arbeidslys når augustmørket melder seg. Ikke glem at flere mobiltelefoner gjerne skal lades samtidig. Vurder om du vil installere ladbare solenergilamper eller integrerte høytalere.
  3. Husk at det er behov for varmt og kaldt vann til matlaging, oppvask og vanning av planter. En utedusj er også smart. Da unngår du sololje inne i boligen.
  4. Sett møbleringsløsningene inn i skissen. Bruk nøyaktige mål. Det er kjedelig å stå der med nye møbler og finne ut at du har feilberegnet. Vurder hvilke møbler som skal stå under tak og hvilke som må tåle en regnskur. Det må du vite før du bestiller.

Vil du vite mer om våre boligprosjekter?