Nytt på Grønland: Det moderne landhandleriet
BRUGATA LANDHANDLERI: Bygget fra 1700-tallet er tatt tilbake til sin orginale stand og lyser opp i gata.

Nyhet i Brugata: Det moderne landhandleriet

I Brugata 9 har et av Oslos mest trendy steder åpnet, men konseptet fant de i arkivet.

SATSER I BRUGATA. Styreleder hos Brugata Landhandleri, Erk Potur, er stolt over det historiske bygget fra 1700-tallet som nå rommer både portugisisk husmannskost og cocktails.

Hermetikk, portugisisk husmannskost, cocktails på tap og Norges første «modbar». Det er ikke lite som gjemmer seg bak den nye lyse fasaden til Brugata Landhandleri. Vi møter styreleder Erk Potur som forteller om konseptet. – Dette er et sted folk skal kunne bruke hele dagen, fra morgen til natt. Vi åpner allerede klokken syv om morgenen og starter dagen med servering av frokost og kaffe fra vår unike «modbar».

Portugisisk hermetikk og unik kaffebar

Gjennom dagen serveres det portugisisk husmannskost. – Vi lager gourmetmat fra hermetikk! I første etasjen er det også butikk hvor du kan ta med deg gourmethermetikk og andre eksklusive matvarer med hjem. I andreetasjen finner du en varmere og lunere stemning, i kontrast til den lyse og rene stilen i første. Her serveres det «taptails» og «bottletails». Dette er cocktails som er ferdig mikset av noen av Oslos beste bartendere fra baren Himkok. 

For hundre år siden

Bygningen fra 1700-tallet, som i dag rommer Brugata Landhandleri, har en lang historie. John Braastad, eiendomssjef i Thon Eiendom, forteller at bygget har rommet alt fra bordell til en av Norges første pizzeriaer. Da Braastad og Potur kikket sammen i byarkivet fant de ut at det for hundre år siden var å finne et landhandleri i Brugata 9. Dermed ble ideen om å lage et landhandleri tilpasset 2017 sådd. Under oppussingsprosessen var til og med byantikvaren involvert – og de har vært veldig fornøyde med at Brugata Landhandleri nå er tilbake i original stand. 

 

LUN OG LYSTIG STEMNING: I 1. etasje kan du spise portugisisk husmannskost og kjøpe gourmethermetikk og andre eksklusive matvarer.

Brugata Landhandleris ordbok:

For å forstå de nye, trendy konseptene til Brugata Landhandleri kan det være greit med en liten ordbok!

  • Modbar – en ny måte å brygge kaffe på. Brugata Landhandleri er den første «modbaren» i Norge. Det viktigste du må vite om konseptet «modbar» er at du kan forvente deg en eksepsjonelt god kaffe når du er innom.  
  • Taptails – ja, her snakker vicocktails på tappekran. Smaken skal være like god som om cocktailen er blandet én og én.
  • Bottletails – en veldig god grunn til å bevege deg opp i andre etasje: kjøp cocktails ferdiglaget på flaske.  
  • Bifana –er en portugisisk biffsandwich. Rettene du finner på menyen hos Brugata Landhandleri er basert på portugisisk husmanskost.

 

Å tenke nytt med tillit fra Thon Eiendom

Potur forteller at de fikk tillit og frie tøyler fra Thon Eiendom allerede i planleggingsfasen.
– Vi fant tidlig ut at det var en ganske stor oppussingsprosess som lå foran oss. Vi rev bort alt innvendig og startet helt fra bunn. Thon Eiendom forsto at dette var nødvendig og var stødig med oss hele veien. – En av de viktigste faktorene som gjorde det mulig å gjennomføre en såpass stor fornyelsesoperasjon var selve samarbeidet med Thon Eiendom. Fasaden krevde også mye arbeid, de små vinduene og fargen fra 80-tallet har blitt byttet ut med store vinduer. 

– Vi betalte ikke husleie under oppussingsperioden, det gjorde det mulig å gjennomføre en skikkelig oppussing og bringe bygget til den standarden vi ønsket. Det har vært mye arbeid, men ved å starte med helt blanke ark, fikk vi det akkurat slik vi vil ha det. 

Brugata skal løftes

For mange er det overraskende å satse på et serveringsted i Brugata, en gate som lenge har vært belastet.

– Noen vil kanskje si at det er modig, men Thon Eiendom har alltid turt å satse på og løfte områder som ikke andre ser som attraktive – ennå. Selv elsker Potur Brugata. – Med gågaten i sentrum har den et fantastisk potensiale. 

Eiendomssjef Braastad er enig i dette. Mye kommer til å skje med Brugata fremover. Brugata Landhandleri er en del av et større løft som er i ferd med å skje i området. I samme gate ligger også den nye baren Abelone, og etter hvert vil et helt nytt kjøpesenter være på plass der Gunerius er i dag. – Sammen med Thon Eiendom satser vi på Brugata, avslutter Potur. Og det er ingen tvil at Oslo allerede har omfavnet Brugata og dets nye landhandleri

 

Bildet øverst til venstre: Portugisisk gourmethermetikk du kan kjøpe med hjem. Øverst til høyre: Eksepsjonelt god kaffe serveres i «modbaren».
Nedre bilde: I 2. etasje serveres de nye konseptene «taptails» og «bottletails».

«Kjøkkenet er spesiallaget og tilpasset for den type servering vi har. Møbler og lamper har blitt håndplukket fra bruktbutikker i Danmark og England. Bordene har blitt sveiset og snekret spesielt til oss.» Erk Potur

På jakt etter serveringslokaler?