Et rustikt preg på interiøret er med på å gjøre Taverna'n til et folkelig sted.
INTERIØR: Et rustikt preg på er med på å gjøre Taverna'n til et folkelig sted.

Tips til restaurantdrift

Finn en god spot å plassere spisestedet ditt på. Det trenger ikke å være midt i sentrum, men det må være en smart beliggenhet.

Alf Mangor Johannessen, Gründer og eier av Taverna'n

De var ute etter å etablere et nytt konsept på Youngstorget eller Majorstuen, og etter nesten tre år ble drømmen til virkelighet. Vel verdt ventetiden ifølge Taverna’n-eier Alf Mangor Johannessen.

20 års erfaring i restaurantbransjen

Bodøværingen Alf Mangor Johannessen har jobbet med restauranter og konseptutvikling i nesten 20 år. Siden 1997 har han etablert 35 kjente- og ukjente spisesteder i Norge. Taverna'n åpnet desember 2014.

– Vi i AMJ-gruppen hadde et ønske om å lage et rustikt konsept med forankring rundt vedfyrt ovn og grill. Oslo kom kjapt opp som en interessant by, forteller gründeren.

I 2012 startet dialogen med Thon Eiendom – etterfulgt av en runde på Youngstorget med eiendomssjef John Braastad. De gamle Apotek-lokalene ble raskt pekt ut som et sted Johannessen kunne tenke seg å etablere et restaurantkonsept. Restaureringen startet sommeren 2013. 

– Selv om prosessen var lang, var forhandlingene korte og greie når vi først kom i gang. Thon Eiendom tenkte langsiktig og gjorde ting ordentlig før vi begynte med innredningen. De har stolt på meg og vist tillit til at jeg kan lage gode konsepter. Vi har i dag en rekke gode leieforhold sammen.

«Thon Eiendom tenkte langsiktig og gjorde ting ordentlig før vi begynte med innredningen. De har stolt på meg og vist tillit til at jeg kan lage gode konsepter.»

Kjøkkenet til Tavernan

Ville lage et folkelig spisested

Storstue-konseptet har Johannessen utviklet selv. Thon Eiendom har hjulpet til med ferdigstillelse. Han forteller at de måtte starte helt fra «scratch» fordi de ønsket å finne tilbake til det folkelige. Det var nemlig det som var gründertanken hans: å lage et folkelige spisested i hjertet av Oslo. Youngstorget trengte et slikt sted, ifølge restaurantpioneren.

Da konseptet skulle til livs, ønsket Johannessen å få med seg en erfaren støttespiller som kunne drift og som hadde teft innen restaurantbransjen. Johannessen presiserer hvor viktig det er å ha gode partnere når du skal starte eget spisested:

– Line Ringsby var General Manager for TGI Friday’s og hadde masse erfaring. Jeg må få lov til å skryte av henne. Som daglig leder og partner av Taverna'n i Oslo har hun sørget for at restauranten er levedyktig og populært. Hun har lagt sitt personlige preg på stedet, og i år går Taverna'n med et solid overskudd – og omsetningen øker.

 

«Tiden er inne for å lage «matdestinasjoner». Finn en god spot å plassere spisestedet ditt på. Det trenger ikke å være midt i sentrum, men det må være en smart beliggenhet.»

Bilde Taverna Line

KJØPT DEKOR SELV: Daglig leder og partner Line Ringsby har funnet mye av stemningsdekoren selv. Vinballongene er fra farens kjeller. Vektene har hun funnet på loppemarked. Menyene har de fått spesiallaget.

Travelt i storstua

Det er lunsjtid og restauranten fylles sakte, men sikkert opp. To år har gått og Line Ringsby kan ikke tenke seg å jobbe noe annet sted.

– Jeg elsker restaurantlivet. Det som trigger meg mest, etter mange år, er at man jobber både tidlig og sent, og du kan reise mye i stille perioder.

Ringsby har jobbet i bransjen fra hun var 18 år. Hun har med andre ord god peiling på hvordan man skiller seg ut som spisested.

– Vi kan skilte med ekstrem høy kvalitet på råvarer i en uformell atmosfære. Den kullfyrte grillen i sentrum av det åpne kjøkkenet setter stemningen når folk kommer for å spise vår rikholdige lunsjbuffet. Hos oss serveres maten på en sosial og innbydende måte.

Da Taverna'n åpnet var det meste definert og gjennomtenkt, men det var mange meninger og et høyt spenningsnivå. Heldigvis responderte markedet positivt og våre tanker og ideer slo ut i full blomst. Ringsby gjorde en god jobb med å tidlig skape en personlig atmosfære og traff blink med de hun ansatte.

LINE OG ALF MANGORS TIPS FOR RESTAURANTDRIFT:

  1. Du klarer deg ikke uten gode støttespillere!
  2. Bruk god tid på research. Les markedet.
  3. Restaurantgjester i dag er erfarne, reiser mye og vet hva de vil ha. Det krever at vi gjør hjemmeleksen vår.
  4. Interiør er viktig. Konseptet må være gjennomarbeidet ut til fingerspissene.
  5. La ansatte få eierskap til konseptet, det synes når de har det og du får fornøyde gjester.
  6. Ansatte må ha det bra, elske maten som lages og føle at de også har vært med på å skape atmosfæren.
  7. Vi selger mye av pizzaen vår «Skorpe». Skaff dere en bestselger!
  8. Utarbeid en tydelig og oversiktlig meny. Tenk folkelig.
  9. Vær kreativ, det er ikke bestandig penger som skaper de kuleste interiørideene.
  10. Finn en solid gårdeier du kan stole på.

 

Bilde av lokalene - tilpasset alle anledninger
ATMOSFÆRE: Felles blant tilbakemeldingene fra våre gjester er at her kan de komme til alle slags anledninger!

Har du et spennende serveringskonsept?