Yunus Yildiz, Barsjef og daglig leder.
Du skal vite hvor du skal for å finne Himkok. Det er lett å gå forbi baren som gjemmer seg bak en beskjeden port med en diskret ringeklokke. Himkok har grunn til å skryte, baren ble nylig listet som den 20. beste baren i verden av den prestisjefylte listen «The World’s 50 Best Bars». Prestisjefylte lister har de havnet på før, men rangeringene flagges ikke utad.
– Vi er ikke hemmelige, men vi vil la stedet snakke for seg selv. Barsjef og daglig leder Yunus Yildiz legger til at Himkok blir lagt merke til utenfor Norge fordi de ikke prøver å etterligne noen andre barer, men inspireres av Oslo og nordisk drikketradisjon.
Internasjonal oppmerksomhet for norske cocktails
Bak baren finner du bartendere fra hele verden som har kommet hit for å jobbe her, men på cocktailmenyen finner du norske råvarer og norsk «himkoka» brennevin. Himkok er nemlig ikke bare en bar, men også et destilleri. Her lages egen akevitt, gin og vodka som deretter havner i glasset til coctailglade gjester.
Uten Thon Eiendom, ingen Himkok
– At vi i dag er listet som en av verdens beste barer tar vi ikke for gitt. Thon Eiendom har en interesse for unike konsepter, og det betydde mye at de tidlig hadde troen på Himkok, forteller Yildiz.
Yildiz tror også at selve bygget er mye av det som gjør Himkok til et utested i verdensklasse. – Vi brukte ikke lang tid på å lete etter lokaler, da vi så bygården fra 1837 forsto vi raskt at dette var perfekt match!
«Thon Eiendom turte å satse på en familiebedrift som kom med den litt gærne ideen om å lage et destilleri midt i Oslo. Uten tilliten fra Thon Eiendom, ja, da hadde vi ikke hatt Himkok i dag.»
LEGG MERKE TIL DETALJENE: Brennevinet du får i glasset kommer rett fra destilleriet som du ser gjennom glassveggen i begge etasjene. De hermetiserte grønnsakene som er å finne rundt omkring i lokalet kommer fra en liten landsby i Tyrkia.
Effektiv drift og originale detaljer
Visste du at?
Hvis du vil nyte barsjefen Yildiz’ yndlingsdrink bestiller du en americano, negroni eller en akevitt og tonic.
Baren brer seg utover 700 kvadratmeter. Innenfor den beskjedne inngangen finner vi intet mindre enn et destilleri, barbersalong og flere barer med ulike særpreg. – Tanken bak planløsningen var at det skal være mulig å stenge av barer etter hvor mye folk det er her. Det er med på å sikre en effektiv drift og at stedet alltid oppleves som passe fullt.
I første etasje, bak en fløyelsgardin, finner du en intim bar med bordservering. Her kan du avslappet sitte ned og nyte en drink med ditt følge. Videre kommer du til en massiv bakgård med en øl -og ciderbar. Ta så trappen opp for den mer livlige «taptailbaren». Her kan du mingle! Alle krikene, barene og krokene knyttes sammen av bevarte gamle detaljer og elementer fra byggets originale stand.
– Det var viktig for oss å bevare så mye som mulig av det flotte, gamle bygget fra 1837.