London Pub utvider: – Vil skape trygge rom for enda flere

Siden 1979 har London Pub vært Oslos viktigste møteplass for LHBT-miljøet. Nå får utestedet en helt ny avdeling – som enkelte av gjestene kanskje vil dra kjensel på.

– For 20 år siden het det Club Spartacus her. Da kunne du sitte oppe på mezzaninen med en drink i hånden og se ned på alle som danset under deg – akkurat som planen er nå.

Henning Sebastian Jahre beveger seg mellom byggematerialer og arbeidslamper, mens han inspiserer det som snart blir det nye tilskuddet til stamstedet hans gjennom 33 år.

 

London Pub07.jpg

SIDEN 1990: Henning Sebastian Jahre har vært stamgjest på London Pub i over 30 år.

– Det er nesten litt flaut, men jeg har jo vært en del av miljøet på London siden 1990. Spartacus var det andre skeive utestedet som lå vegg i vegg rundt tusenårsskiftet, så jeg var mye her også. Det er litt sprøtt at alt dette snart blir en del av London.

– Sånn er det ofte i miljøet vårt – steder kommer og går, men London består, ler Henning.

– Lytter alltid til gjestenes ønsker

På omvisningen i de nye lokalene har Henning med seg både London Pubs styreleder Desta Selassie og eiendomssjef i Thon Eiendom  Shobeir Razavinik.

– Når veggen forsvinner her, vil du se discokula lyse opp i enden av gangen – og så kommer du rett inn på det nye dansegulvet. Det er utrolig kult at det er så høyt under taket her, sier styrelederen entusiastisk og gestikulerer mot mezzaninen Henning akkurat mimret om. 

Desta har drevet London siden 2007 og vært gjennom flere runder med oppussing. For å kunne bevare atmosfæren på best mulig måte gjennom fornyelser og utvidelser, har det nære samarbeidet med Thon Eiendom vært viktig.

– Da vi skulle pusse opp i kjelleren, fikk vi streng beskjed av stamgjestene om å ikke røre tapetet og alle bildene fra 70-tallet. For ikke å snakke om jukeboxen – den brukes fortsatt flittig hver eneste kveld.

– Heldigvis har vi alltid hatt en tett dialog med Thon Eiendom, og de er flinke til å ivareta ønskene til gjestene våre, sier Desta.

Les mer: Fordeler ved å leie lokaler hos Thon Eiendom

Jukeboxen brukes fortsatt flittig hver eneste kveld.
1 / 3
Den tradisjonsrike stilen i kjelleren er ivaretatt.
2 / 3
Discokula er på plass på det nye dansegulvet.
3 / 3

Vil åpne dørene for enda flere

Forslaget om å utvide med en ny avdeling kom opprinnelig fra eiendomssjef Shobeir. Da lokalene som de siste årene har tilhørt sushirestauranten Norlaks plutselig ble ledige, tok han kontakt med Desta for å legge en plan. 

– Vi visste at London har veldig godt besøkt i helgene, og fant raskt ut at det kunne være aktuelt å utvide klubblokalet i overetasjen. Etter å ha studert de tekniske tegningene, satt vi oss ned sammen for å finne fram til et godt konsept.

For å ivareta den rette stemningen ønsket London å stå for innredningen og barløsningene selv. Alt annet i prosessen har Shobeir og Thon Eiendom sørget for. Parallelt med planleggingen har hele kvartalet fått seg et løft.

– I tillegg til London huser jo eiendommen både Eilefs Landhandleri, Røør, Per på hjørnet og Herr Nilsen, som også har servert fornøyde stamgjester i en årrekke. Det siste året har kvartalet blant annet fått en fasadeoppussing, nye vinduer og nytt ventilasjonsanlegg, forklarer Shobeir.

Stamgjesten, styrelederen og eiendomssjefen legger de siste planene for nyåpningen.
1 / 1

Kjærlighet og omsorg i over 40 år

Utestedet i regnbuegata ved Tinghuset har i flere generasjoner vært byens viktigste samlingssted for LHBT-miljøet. For Henning er London-miljøet som en familie, og han husker godt hvordan det var å bli tatt inn i varmen for første gang.

– Jeg var 22 år, og det var som å komme til en ny verden. Det var folk fra alle samfunnslag – kjendiser, politikere, studenter og pensjonister. Samtidig var vi på en måte like alle sammen. Det føltes veldig trygt.

London Pub05.jpg

GLEDER SEG TIL NYÅPNINGEN I FØRSTE HALVDEL 2024: London Pubs styreleder Desta Selassie.

Den gang bestod London av bare et lite rom i kjelleren. I dag har kjellerpuben blitt til et utested over to etasjer, med tre barer, dansegulv og egen scene. Henning står jevnlig på scenen selv, både når det er karaoke og når det er drag-bingo. 

– På tirsdager kommer karaoke-gjengen, og på onsdager er det quiz. På torsdag er det bingo, og da kommer det ofte en haug med unge studenter. Hver kveld har sine faste ansikter.

Samtidig som en del har endret seg siden Hennings første besøk i 1990, er mye fortsatt uforandret. Fremdeles kommer mange for å møte likesinnede de kan prate åpent med – gjerne om ting det ikke er så lett å ta opp med andre i omgangskretsen.

– Omsorgen for hverandre har alltid vært viktig. For mange er miljøet her det nærmeste du har. Hvis for eksempel en stamgjest som har sine faste dager blir lenge borte, ringer vi og hører om alt står bra til.

– Noen ganger gjør det ikke det – og da tror jeg det er viktig å bli påminnet om at man har folk i livet sitt som bryr seg.

– Kommer til å bli noe annet

På vei ned til underetasjen for å gjøre klar til kveldens drag-bingo forteller Henning at det har vært viktig for hele miljøet å ha et fast sted, på samme sted, i så mange år.

– Jeg tror det å ha gode leieforhold og muligheten til å være på samme sted lenge, har mye å si for både ansatte, stamgjester og eiere. Jeg kjenner andre miljøer som har måttet flytte fra sted til sted, og da er det fort gjort å miste identiteten sin – miste hjemmet sitt. 

– Samtidig er det viktig å tenke fremover. Den nye avdelingen kommer til å bli noe annet enn puben i kjelleren, med enda mer fokus på dansing og moro – og det tror jeg er veldig fint med tanke på den yngre generasjonen.

Er du på jakt etter næringslokaler i Oslo og omegn? Se hvor du kan leie!

Ønsker du å vite mer om våre næringslokaler?