Bildet viser en lekker spisestue i en bolig.

Slik skaper du riktig belysning i din drømmebolig

Riktig belysning er med på å løfte interiøret ditt, men kan ved feil bruk også være med på å ødelegge det. Den lyse sommeren er over, og det er på tide å se nærmere på hvordan du lyser opp hjemmet til høsten og vinteren.

Visste du at...

Nå kan du booke en privatvisning online. Finn ledig tid og book tiden som passer deg best.

Monn Interior Architects er menneskene bak interiøret i Thon Eiendom sine boligprosjekter, og her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Før du setter i gang med planleggingen av belysning i ditt hjem bør du ha tre ulike mål. Det skal være rett lys på rett sted, lyseffektene skal skape passende stemning og de skal også få interiøret ditt til å skinne.

Det finnes utallige valgmuligheter og måter å kombinere lys på, og ofte er det kun fantasien som setter grensene. Trond Ramsøskar i Monn Interior Architects har uansett skrevet opp noen nyttige tommelfingerregler for hver del av boligen som skaper et godt utgangspunkt.

Inngangspartiet

En stor taklampe som kaster lys til alle kanter gir et godt førsteinntrykk av boligen, og passer godt inn i inngangspartiet. Foretrekker du heller downlights bør disse lyse opp veggen, og ikke sende lyset rett ned på de som står i gangen. Da unngår du at ansiktene skyggelegges på en uheldig måte. Av samme årsak bør du velge speil med innfelt lys, som vil si lys enten på to eller fire sider. Husk også godt lys der du oppbevarer klær og sko.

Kjøkkenet

For mange er kjøkkenet selve hjertet i hjemmet, og dermed boligens viktigste arbeidssone. For å oppnå best mulige arbeidsforhold bør det være rikelig med direkte lys på kjøkkenbenk, komfyr og vaskesone. Over kjøkkenbordet bør du ha en taklampe som gjør bordet til et naturlig samlingspunkt – et rom i rommet. Husk også dimmere slik at du kan variere lysstyrken til anledningen.

Helgesens g_Ramsøskar_photo Niklas Hart-2.jpg

Oppholdsrom

Stuen er rommet for å finne roen og kunne senke skuldrene. Her bør du velge stemningsskapende lys som gir en lun og varm følelse. Lyskilder som lyser opp vegger, bilder og gardiner gir en god atmosfære og fremhever de delene av interiøret som du vil rette oppmerksomheten mot. Unngå helst store taklamper som bryter opp sofagruppen, men ikke glem leselamper.

_DSC0392.jpg

Det finnes utallige valgmuligheter og måter å kombinere lys på, og ofte er det kun fantasien som setter grensene.

Spisestuen

Taklampen skal kaste lys over bordet og serviset, samt få glassene til å stråle. Oppmerksomheten skal altså samles rundt bordets gleder. Det forutsetter at taklampen henger relativt lavt, men ikke så lavt at middagsgjestene mister hverandre av syne. Også her er det viktig med dimmere slik at du kan tilpasse lyset etter anledning og stemning.

Badet

Dersom du vil ha et enkelt og funksjonelt bad, velger du mye og godt lys og tar mindre hensyn til atmosfæren. Vil du ha et spa-inspirert bad, er stemningsskapende lyseffekter alfa og omega: dempet lys, innfelt lys i badekaret, ledlys i veggnisjer og skap og spotlys langs veggene. Uansett hvilken type lyssetting du foretrekker på badet, unngå downlights som lyser rett ned på hodet når du står foran speilet.

_DSC3709.jpg

Les også:

Kan det egentlig bli for mye av det grønne?

Gi hjemmet et løft med grønne planter.

Soverommet

Her behøver du ulike typer lys: hyggelys, leselys, nattlys og mye godt lys i garderobedelen av rommet. Vær nøye med plassering av lysbrytere. Det er deilig å slippe å stå opp for å skru av eller på lyset i rommet.

_DSC0493.jpg

Et hjem du trives i

Med disse tipsene sikrer du et godt utgangspunkt for lys i boligen din, men husk også at det er lov å eksperimentere med lyssettingen. Det aller viktigste er at du skaper et hjem du trives i.

 

Våre boligprosjekter

Thon Eiendom har spennende boligprosjekter i Vestby, Moss, Lørenskog og Strømmen. Vårt salgsteam hjelper deg gjerne med å finne din drømmebolig.

Les mer her