Bildet viser mange grønne planter. Ulike typer av planter i forskjellige blomsterpotter. Den brune hyllen med blomstene står mot en blågrønn vegg.
Kan det egentlig bli for mye av det grønne?

Gi hjemmet et løft med grønne planter

Grønne omgivelser er det folk for tiden vil ha. Planter, mosevegger og annen vegetasjon gjør seg godt og har flere funksjoner. De grønne elementene gir liv til interiøret, skaper kontrast og har ikke minst positiv effekt på inneklimaet.

Grønneplanter på blå vegg og gul sofa_stående form.jpg

Hengende planter skiller seg ut og kan enkelt kombineres med annen veggpynt. Foto: Niklas Hart

Grønneplanter i kasser langs vegg_stående format (1).jpg

Grønne planter i grønne kasser. Det finnes kasser i uendelige farger som er med på å gi liv til plantene. Foto: Niklas Hart

Når vi trives så godt med naturelementer i boligene våre, skyldes det bare delvis at det er trendy akkurat nå. En annen årsak er menneskets indre dragning mot naturpregede omgivelser, forteller interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar.

- Dette forklares gjerne med den såkalte savanne-teorien. Den fruktbare savannen er et bilde på alt våre fjerne forfedre trengte for å overleve: trygghet, beskyttelse, mat, vann og varme. På dette punktet bærer vi med oss en genetisk arv.

Jo mer urbanisert og teknologibasert samfunnet blir, jo mer fjerner vi oss fra det vi har en naturlig dragning mot. Å hente inn naturelementer er nødvendig for å møte grunnleggende menneskelige behov.

Tenk som en arkitekt

De fleste av oss kjøper inn én og én plante, men Trond Ramsøskar anbefaler å tenke stort og helhetlig. Alt må vurderes under ett – akkurat som når du setter sammen bilder på veggen din. Selv er Trond spesielt glad i bananplanter og paradisfuglblomster. Disse har han nettopp tatt i hus etter at de har stått ute hele sommeren:

- Mitt råd er å blande høye og lave vekster og å plassere dem gruppevis i boligen. Jeg ville ha startet med noen store, kraftige planter og brukt dem som skulpturelle innslag i interiøret - som et statement rett og slett.

Du kan også bygge en plantevegg og la den fungere som romskille. Det er en fin metode når du vil dele et rom inn i ulike soner. Pass på at de store plantene kommer opp i øyehøyde, understreker Ramsøskar.

- Når den kiler deg i nakken, er den riktig plassert. Dersom planten ikke har lengde nok i seg selv, kan den plasseres i en høy blomsterkasse, i vinduskarmen eller på en taburett. Vekster som kommer opp fra gulvet får ofte en blikkfangfunksjon.

Fagmannen foreslår også å bruke store speil på veggene. Det bringer mer dagslys inn i rommet og gir ekstra lys til planene. Speilene har dessuten en fin illusjonseffekt: De får plantene til å virke både større og frodigere enn de egentlig er.

Les også: Slik skaper du riktig belysning i din drømmebolig

Bilde grønne planter på sjenk (1).jpgGrønne planter kombinert med gull gir et eksklusivt og lekkert uttrykk.

Skaff deg kunnskap

Før du går i gang, må du lære deg hva de ulike plantene krever. Noen vil ha sol og kan stå ved vinduet, andre kan det ikke. De fleste nybegynnere gjør klokt i å satse på arter som ikke behøver avansert stell, mener Ramsøskar.

- Kunnskap om vekstene er viktig. Selv har jeg en flott bjørkefiken som jeg holdt på å kaste. Jeg var ikke klar over at den skifter blader om vinteren. Den ser ganske stusselig ut før nye vokser ut. Når det gjelder planter som skal stå i mørke rom eller langt inne i boligen, anbefaler jeg gullranke, som vi har mye på kontoret. Det skal godt gjøres å ta livet av en gullranke.

- Kunnskap om vekstene er viktig. Selv har jeg en flott bjørkefiken som jeg holdt på å kaste. Jeg var ikke klar over at den skifter blader om vinteren. Trond Ramsøskar

Trond Ramsøskar har også en forkjærlighet for arvede planter. Selv har han forrige generasjons kaktuser i boligen sin. Disse trenger begrenset stell, og de gir mye glede.

- Jeg anbefaler også stiklinger fra vekstene til venner og familie. Slike avleggere er en personlig og vakker gave som jeg setter stor pris på. Å arbeide med planter er givende. Jeg føler at jeg tar vare på liv og skaper kontinuitet. Det virker avstressende i en travel hverdag.

Fagmannen slår også et slag for krydderurter. Mange klager over at de er vanskelige å holde liv i, men kjøper du en lampe med ultrafiolett lys, er problemet løst, avslutter Trond Ramsøskar og reklamerer for sin kortreiste krydderbeholdning.

 

Finn din drømmebolig

Thon Eiendom har lang erfaring som eiendomsutvikler og tilbyr flere spennende boligprosjekter. Sjekk ut prosjektene som er i salg. Kanskje du finner din neste drømmebolig?

Se boliger til salgs

Vil du vite mer om våre boligprosjekter?