Vi har aldri angret et sekund på at vi byttet ut huset med leilighet

Da Brita og Morten tok steget og flyttet fra hus til leilighet, viste det seg at de fikk mer fritid på kjøpet. – Nå bruker vi den tiden vi tidligere brukte på vedlikehold av hus og hage til ting vi liker mye bedre, forteller paret.

brita-og-morten-1.jpg

Brita bodde i mange år på Pepperstad, og senere i Son. – Selv om Son ikke er langt unna, savnet jeg Vestby noe innmari. Det føles veldig fint å være tilbake, forteller hun.

– Det føltes litt uvant å bo så tett på folk i starten, husker Brita Sønsterud Helsem (66), og kaster et blikk ut av vinduet og utover boligblokkene i Nordbyhagen i Vestby.

Det har gått mer enn syv år siden hun og samboeren Morten Riiser (64) tok steget og flyttet fra rekkehuset i Son og inn i en nyoppført leilighet i Vestby sentrum. De har for lengst blitt vant til å ha naboer på alle kanter, og legger ikke skjul på at det var enkelheten ved å bo i leilighet som lokket dem ut av huset.

– Livet har jo sine ulike faser. Vi begynte å dra på åra, og da er det ikke negativt at ting blir lettere, sier Morten.

– Bare det å kunne kjøre bilen inn i garasjen i kjelleren og ikke tenke på om du må måke snø og skrape is neste morgen – det er så deilig, konstaterer Brita.

– Bare det å kunne kjøre bilen inn i garasjen i kjelleren og ikke tenke på om du må måke snø og skrape is neste morgen – det er så deilig!

Omkranset av fin natur

Vestby er en kommune i Follo, sør i Akershus fylke. Den ligger ved Oslofjorden og grenser til Ås, Frogn, Moss, Hobøl og Våler. Vestby består av tettstedene Vestby, Hvitsten, Garder, Hølen og Son, som alle er omkranset av fin natur. Vestby kan skilte med full barnehagedekning, moderne og gode skoler, og gode kultur- og fritidstilbud. Her bor du landlig, men samtidig bare en drøy halvtimes tog- eller biltur unna Oslo.

Du kan lese mer om Vestby her.

Stortrives i sentrum

Mens Morten er fra tettstedet Hølen i Vestby og har bodd i kommunen hele livet, er Brita opprinnelig fra Nordstrand i Oslo. Siden hun fant veien til Vestby i 1983 har hun aldri sett seg tilbake. I perioder har hun vært bosatt både på Pepperstad og i Son, men da turen skulle gå fra hus til leilighet, var det Vestby sentrum som gjaldt.

– Her har vi matbutikker, Vestby Storsenter, kafeer og togstasjonen en kort gåtur unna. Det gjør hverdagen veldig smidig, forteller Brita.

Både hun og Morten synes det er utelukkende positivt at det nå bygges ut i Vestby. Et av de største prosjektene som er under oppføring er Wessel Park – hvor det i løpet av 2021 skal på plass over 100 nye leiligheter midt i sentrum.

– Det er bare bra at det blir noen forandringer i sentrum, som har sett veldig likt ut i mange år. Jeg innbiller meg at når flere mennesker flytter hit, fører det til et større tilbud av kafeer, restauranter og andre sosiale arenaer, sier Brita.

Fulgte med på byggeprosessen

Da Brita og Morten bestemte seg for å forlate rekkehuset i Son, var leiligheten vi sitter i nå bare en plantegning.

Brita ble heist opp i en lift for å visualisere hvordan det ville være å befinne seg i andre etasje i leilighetskomplekset i Nordbyhagen. Følelsen hun fikk, var at dette kom til å bli et riktig så fint sted å bo.

– Vi har flere bekjente som snakker om å bytte ut huset med leilighet, og jeg tror et godt råd er å være litt i forkant, sier Brita.

– Tar du grep før behovet for å flytte plutselig er der, har du mulighet til å være med på selve byggeprosessen og tilpasse leiligheten etter egne ønsker og behov.

Rom for flere

Mens de ventet på at leiligheten skulle bygges ferdig, var Brita og Morten spente på hvordan det nye livet ville bli. Kom de til å savne hagen? Ville det føles trangt? Og kom det til å bli vemodig å måtte kvitte seg med møbler og ting som ikke ville få plass på de 70 kvadratmeterne?

– Det viste seg å gå overraskende fint, forteller Brita.

– Jeg følte meg hjemme her absolutt med en gang, og vi merket fort at vi har den plassen vi trenger.

Leiligheten var innflytningsklar like før jul i 2012, og julaften ble feiret i deres nye krypinn med alle barn og barnebarn på plass.

– Takket være den åpne kjøkkenløsningen har vi mulighet til å dra ut spisebordet. Så her har vi rom for både familieselskaper og quiz-kvelder med venner, forteller Morten.

Akkurat dette med hage hender det imidlertid at paret kan tenke på iblant.

– Når barnebarna er på besøk, hadde det vært praktisk å bare kunne slippe dem ut i hagen. Men på en annen side, så er det jo litt fint at vi må kle på oss og bli med dem ut også – for da får vi mer tid sammen, reflekterer Brita.

– Her kommer vi til å bli boende til vi blir båret ut – og da er eldresenteret i Son neste.

Har fått mer tid til å gjøre ting de liker

Det sporadiske savnet etter hage til tross: Fordelene med leilighetslivet er langt fler enn ulempene, mener Brita og Morten.

– Det blir for eksempel aldri huskaldt her. Det er godt og varmt hele tiden når man bor sånn med leiligheter både over og under. Og det at varmtvann, kabel-TV og den type ting er bakt inn i fellesutgiftene, gjør at vi bor rimelig, forklarer Brita.

– Hvis det er noe som ikke fungerer som det skal i bygget her, er det praktisk at vi bare kan ringe vaktmesteren, tilføyer Morten.

På spørsmål om hva de synes er det aller beste med å bo i leilighet istedenfor hus, er paret klare i sin sak:

– Det er mye mindre som må gjøres.

– Vi slipper å måke snø, klippe plen og beise, og kan heller bruke den tiden til å gjøre ting vi liker. Enten vi vil ta en tur ut med båten, dra på helgetur i bobilen, legge ut på en motorsykkeltur eller besøke hytta vi disponerer, er det bare å låse døra og dra, forklarer Morten.

– Nei, vi har virkelig aldri angret ett sekund på at vi flyttet til denne leiligheten, istemmer Brita.

– Her kommer vi til å bli boende til vi blir båret ut – og da er eldresenteret i Son neste.

Innflyttingsklare leiligheter i Vestby

I Vestby sentrum, like ved jernbanestasjonen, er Wessel Park klart til innflytting. Felles for alle leilighetene er at de har balkong eller terrasse, effektive planløsninger og høy kvalitet.

Vær rask – det er få leiligheter igjen

Ja, jeg ønsker mer informasjon om Wessel Park

Fyll inn skjemaet nedenfor for å siste nytt om Wessel Park. I våre nyhetsbrev får du blant annet oppdateringer om boligprosjektet, nyttig informasjon for boligkjøpere og spennende nyheter fra byggeplassen og nabolaget.

Informasjonen du sender inn vil kun bli brukt for å besvare din henvendelse og vil ikke bli brukt til generell markedsføring. Les mer om vår behandling av personopplysninger i Olav Thon Gruppens personvernserklæring.