Bildet fra stue som viser en leilighet i Skårerløkka PREMIUM med grønne vegger, hvit sofa og åpen løsning ut til et lyst kjøkken.

Hvordan lykkes med åpen kjøkkenløsning?

Stue med åpent kjøkken betyr god utnyttelse av arealet. Løsningen er også veldig sosial. Ingen behøver å stå på kjøkkenet alene – alle deltar i matlagingen, enten aktivt eller fra sofakroken. Men husk at en vellykket åpen løsning krever god planlegging.

TIPS!

Stue og kjøkken er en enhet, men du må planlegge de to delene hver for seg og samtidig sørge for at helhetsinntrykket blir godt.

Vi skiller mellom aktive og passive soner i boligen. Kjøkkenet er en arbeidsplass, dvs. en aktiv sone. Stuen er et sted for avslapping og ro, altså en passiv sone. Åpen løsning betyr at to veldig ulike soner smelter sammen. Tenk deg at ett familiemedlem er i full sving på kjøkkenet, mens et annet føler behov for fred og ro, gjerne med en bok, etter en lang dag. Denne situasjonen kan by på utfordringer hvis løsningen ikke er gjennomtenkt. 

1. Stuedelen

Ta utgangspunkt i plantegningen og start med å plassere store møbler og plasskrevende elementer, for eksempel sofaer, TV og eventuelt spisebord. Skap ulike soner og marker dem med romskiller som f.eks. en bokhylle, en plantevegg eller et stort samlende teppe på gulvet. Innred en avskjermet lesekrok med så god avstand til kjøkkenet som mulig, en krok for TV-titting og en sofagruppe for sosiale aktiviteter.

Pass på at overgangen mellom stue- og kjøkkendelen er så sømløs som mulig. Det betyr at helhetsinntrykket må være styrende. Har du f.eks. valgt mørk kjøkkeninnredning, bør møblene i stuen speile denne. Mørkt bord og mørke oppbevaringsmøbler egner seg godt i et slikt tilfelle.

Det er viktig å ta stilling til hva stuen skal være. Den er i utgangspunktet planlagt som et rom hvor man kan slappe av og hente seg inn. Mange går på akkord med dette og gjør rommet til et teknologi- og aktivitetsrom. Det utløser en kjedereaksjon – man får behov for et nytt oppholdsrom. En mulighet er å omdisponere ett av soverommene og gjøre det til en stue nr.2, TV-stue eller spill-stue.

Se ledig 3-roms leilighet med åpen kjøkkenløsning her

Stue og kjøkken er en enhet, men du må planlegge de to delene hver for seg og samtidig sørge for at helhetsinntrykket blir godt.
1 / 5
Åpen kjøkkenløsning er også veldig sosialt. Ingen behøver å stå på kjøkkenet alene.
2 / 5
Pass på at overgangen mellom stue- og kjøkkendelen er så sømløs som mulig. Det betyr at helhetsinntrykket må være styrende. Har du f.eks. valgt mørk kjøkkeninnredning, bør møblene i stuen speile denne.
3 / 5
Vi skiller mellom aktive og passive soner i boligen. Kjøkkenet er en arbeidsplass, dvs. en aktiv sone. Stuen er et sted for avslapping og ro, altså en passiv sone.
Foto: Monn Interior Architects / Niklas Hart
4 / 5
Skap ulike soner og marker dem med romskiller som f.eks. en bokhylle, en plantevegg eller et stort samlende teppe på gulvet.
Foto: Monn Interior Architects / Niklas Hart
5 / 5

2. Kjøkkendelen

Åpen løsning gir fullt innsyn fra stue til kjøkken. Alt er synlig; du kan ikke skjule en rotete kjøkkenbenk bak en lukket dør og hygge deg med gjestene når middagen er over. Hovedutfordringen er oppbevaringsplass, og det blir ikke enklere dersom du velger bort overskap for å dempe kjøkkenfølelsen.

Mitt aller enkleste råd er å lagre det du ikke trenger til hverdags et annet sted enn på kjøkkenet. Det er ikke helt uvanlig å bruke den knappe hylleplassen på kjøkkenet til ting som sjelden tas frem. Husk at juleserviset bør oppbevares i et skap i stuen. Velger du et eget skap på kjøkkenet, bør dette ikke være for høyt, for da vil det konkurrere om oppmerksomheten med bildene på veggen.

Et annet godt råd er å unngå at brødrister, kaffetrakter osv. får den beste plassen på benken. Det øker kjøkkenfølelsen og reduserer inntrykket av integrasjon. Forsøk å sette disse gjenstandene i et hjørne som ikke er så synlig fra stuen.

Den sømløse overgangen mellom de to delene av rommet bør forsterkes så mye som mulig. Har du tapet på én vegg, eller setter veggen av til et bilde med blikkfangeffekt, får kjøkkenet stuepreg. Det er ikke nødvendig å ha fliser mellom over- og underskap. Bruker du våtromsmaling i veggfargen, blir uttrykket renere.

Tips! Ulike farge på over- og underskap er et annet grep som gir rytme til interiøret og forsterker stuefølelsen.

Tenk nøye gjennom hvor måltidene skal inntas, og sørg for en liten enkel spiseplass med kort vei til kjøleskap og oppvaskmaskin, f.eks. i tilknytning til kjøkkenøya. Du vil i en travel hverdag komme til å ergre deg over å måtte frakte servise og mat til og fra spisebordet i stuen. Her er tometers-regelen god å ha.

Les mer om et nytt kjøkkenkonsept fra Norema som setter farge på hverdagen

3. Belysning

VISSTE DU AT?

Lysekroner og store taklamper som henger ned er vakre å se på, men egner seg ofte dårlig i tilknytning til sofagruppen. De virker som et stengsel, bryter opp og hemmer kontakten mellom de som sitter i sofagruppen.

Arbeidssoner og hvilesoner stiller ulike krav til belysning. I arbeidssonene trenger du mye og godt lys. I hvilesonene skal du skal slappe av og kose deg. Der må lyset være mykt og stemningsskapende. Du bør derfor vurdere stue- og kjøkkenbelysningen hver for seg.

Det gode arbeidslyset på kjøkkenet passer dårlig når matlaging og rydding er avsluttet. Dimmer på taklyset er derfor nødvendig. Det er dessuten lurt å ha benkebelysningen på en egen kurs slik at den kan slås av når kjøkkenet ikke er i bruk. Også her er det smart å montere dimmer.

I stuen har du ikke samme behov for arbeidslys. Leselamper er det eneste unntaket. Disse kan settes ved begge ender av sofaen eller i lesekroken. Lyskildene i taket bør plasseres langs veggene slik at selve veggen, bilder, gardiner og bøker lyses opp og reflekterer et behagelig lys ut i rommet.

Les mer om hvordan du skaper du riktig belysning i din drømmebolig

 

Våre boligprosjekt BOLIG TIL SALGS

Thon Eiendom prosjekterer og selger leiligheter. Vi tilbyr spennende boligprosjekter og vårt salgsteam hjelper deg gjerne med å finne din drømmebolig.

For din trygghet har vi valgt å være med i hele boligreisen fra planlegging av store boligprosjekt til du står med nøkkelen i hånden.

Se våre boligprosjekt her

Ønsker du å vite mer om våre boligprosjekter?