Bilde av en dame og to barn som baker med julestemning

Julehuset - et lyshus

Hva som gir julestemning varierer fra person til person. Alle har sine egne minner og tradisjoner, og de fleste forsøker å gjenskape den gleden de alltid har forbundet med julehøytiden. En ting er likevel felles for alle: Julehuset må være et lyshus.

julelys-artikkel.jpg

Levende lys, lyslenker, julestjerner, ekte eller kunstig juletre: Det finnes selvsagt ingen fasit.

Levende lys, lyslenker, julestjerner, ekte eller kunstig juletre: Det finnes selvsagt ingen fasit. Skal du får et julehus du trives med, må du ta utgangspunkt i din personlige smak og pynte med utgangspunkt i denne. Poenget er å gi julebelysningen et helhetlig og harmonisk preg uten at det virker glorete. I år må du også ta hensyn til at strømprisen er høy. Du kan øke bruken av levende lys eller kunstige kubbelys. Du kan bruke ledlys eller batteridrevne lyskilder – også slike som lades ved hjelp av solceller. Det er bare å kaste seg ut i det: Undersøk muligheter og kostnader og tenk alternativt.

Hvilken type lys?

Noen liker farget lys, andre gjør det ikke. Som regel er det et spørsmål om det enkle og stilige holdt opp mot det lekne og litt vågale. Enkelte lever julepyntingen helt ut og synes blinkende lys er morsomt, både inne og på balkongen. Andre mener dette gjør atmosfæren for urolig. Du bør velge den løsningen som får frem ekte julefølelse hos deg og dine.

Lysets styrke må være gjennomtenkt. Det skal ikke være for mye slik at huset virker flombelyst, men akkurat nok til at du kan modellere de ulike rommene med lys. Unngå ledlys på juletreet som er så sterkt og så hvitt at det dominerer alt annet i omgivelsene. Gult, mykt lys i et ellers dempet rom er det som skaper stemning.

Et godt råd er å dele stuen inn i ulike soner ved hjelp av stålamper og bordlamper. Da får du det varme koselyset akkurat der du ønsker å ha det. Lyseffektene kan du så forsterke med lykter, dekorasjoner osv.

GettyImages-1357700250.jpg

julelys-klem-artikkel.jpg

Lyslenker i vinduet er et godt alternativ til julestjernen og den syvarmete staken. Lenkene hindrer innsyn og avgrenser det varme, gode innelivet mot mørket og kulden utenfor.

Tradisjon eller nytenkning?

Mange av oss er vokst opp med en gammel adventsstake, en syvarmet lysestake eller en enkel julestjerne i vinduet. Dersom du vil videreføre dette, krever det at du legger opp til en tradisjonell stil. Helhetsinntrykket blir forvirrende dersom du blander det kjente og kjære med for mange moderne elementer. Vil du mikse litt, bør du holde deg til én stil og bringe inn ett eller to elementer som bryter og står i kontrast. Det blir som regel vellykket.

Du kan også velge å la kreativiteten få fritt spillerom. Har du et fint, stort messingfat som fortjener oppmerksomhet, kan du få en sprudlende dekorasjon ved å fylle det med vakre julekuler og en lyslenke. Hvis du ikke vil ha juletre, kan du bruke et par store furugrener med en lyslenke og noen kuler. Mer skal det ikke til.

Husk dessuten at det er mulig å lage lykter av alternative reflektorer, f.eks. en hvit ugjennomsiktig vase. Med et kunstig kubbelys i bunnen blir dette en praktisk bord- eller gulvlampe, litt avhengig av størrelsen. Den kan selvsagt gjøres mer «julete» om du foretrekker det.

Lyslenker i vinduet er et godt alternativ til julestjernen og den syvarmete staken. Lenkene hindrer innsyn og avgrenser det varme, gode innelivet mot mørket og kulden utenfor.

GettyImages-1264913311.jpg

Diskret eller dominerende?

For noen betyr julestemning få, men overdimensjonerte elementer. Det kan være alt fra full size nisser med lys i til de virkelig store julestjernene vi har sett i vinduene de siste årene. En ekstra stor julekule med en diameter på over en meter fungerer også godt i stuehjørnet.

Andre foretrekker et stramt og elegant uttrykk. De bruker heller få gjenstander av høy kvalitet og lar disse skinne og fungere som blikkfang. Det kan være små håndlagde lykter, antikke eller spesielt eksklusive staker, lyskilder med familiehistorie – eller samlerobjekter, alt plassert med omtanke i et dempet og enkelt julemiljø.

Konklusjon

Vinteren er lang og mørk her nord, så gjør julen til en lysfest. Mitt råd er at du holder deg til én stil og krydrer denne med kontraster heller enn å la flere stiler konkurrere om oppmerksomheten. Men for all del: Mange har stor glede av å lage julehus som tar pusten fra de fleste. Det er ditt valg, og du skal velge det som gir deg den barnlige julegleden.

Finn din drømmebolig

Thon Eiendom har lang erfaring som eiendomsutvikler og tilbyr flere spennende boligprosjekter. For din trygghet har vi valgt å være med i hele boligreisen fra planlegging av store boligprosjekt til du står med nøkkel i hånden. 

Se alle våre boligprosjekter