Balkong med sittegruppe og planter. Foto til artikkel om balkonghage
Med store, robuste planter kan du lage en naturlig levegg på balkongen.

Seks steg til en frodig hage på balkongen – året rundt

Å flytte til leilighet betyr ikke at du må gi slipp på hagedrømmen. Vi viser deg seks enkle steg til en frodig helårs balkonghage!

Med enkle grep kan du etablere en frodig drømmehage på terrassen eller balkongen året rundt.

Balkongen kan også gi et kortreist tilskudd til matlagingen med egen dyrking av urter, frukt og bær i sommerhalvåret. På en balkong vil det ofte være godt og varmt med supre forhold for de varmeelskende vekstene som tomat, chili og urter. 

Se selv hvordan du kan få til en helårshage på din egen balkong med seks steg. Lenger ned i artikkelen kan du også se video av hvilke tiltak du kan gjøre på balkongen din.

1. Finn din klimasone

Det første vi alltid må gjøre når drømmehagen skal etableres, er å kartlegge solforhold og klimasone. Norge er delt inn i 8 ulike klimasoner som beskriver hvor tøft det er for plantene.

For å sikre god vekst, er det viktig å velge planter som vil trives med forholdene akkurat der du bor. Velg derfor planter som klarer minimum en klimasone høyere enn hva det er der du bor.

2. Beskytt plantene med en levegg

Vind og sol kan påvirke de lokale forholdene på balkongen din. Å montere en levegg kan være en god løsning. En rekke mer robuste vekster vil også kunne stå imot vinden og dermed fungere som en levende levegg i seg selv.

Har du en balkong med steikende sol hele dagen, krever det kontinuerlig tilsyn og store mengder vann. Se derfor på muligheten for å plante større busker som kan gi skygge til de vekstene som trives med mindre sol.

3. Sørg for store nok krukker med god plass til jord

Når du skal etablere en balkonghage er det å få stort nok jordvolum den største utfordringen.

Dette gjelder spesielt på de flerårige vekstene. En større krukke med jord vil gi god plass til røtter og på den måten generere god vekst. Det vil heller ikke være like stort behov for vann og næring i krukker med stort jordvolum.

6_steg_til_en_frodig_balkong_30-09-2022_1920x1080_bilde2.jpg

Med krukkeføtter sikrer du at det ikke samler seg overflødig vann i bunnen.

4. Få krukkene opp fra underlaget

Uansett om du har stauder, busker eller blomsterløk i krukke, er det viktig med god drenering slik at overskytende vann kan renne unna. Hull i bunnen av krukkene er første steg.

Neste steg er å bruke en lett porøs jord som holder seg lett fuktig og som vannet renner raskt igjennom. 

Deretter bør krukker og kar stå på klosser slik at de kommer litt opp fra underlaget. Krukkeføtter er et godt hjelpemiddel for unngå frostsprenging. Får du ikke tak i krukkeføtter, så kan ulike klosser, fliser eller stein fungere godt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Oversiktsbilde av balkong med sittegruppe, store planter i krukker og kar og spisegruppe. Foto.
Med enkle grep kan du få en drømmehage på balkongen året rundt.

Finn din drømmebolig

Thon Eiendom har lang erfaring som eiendomsutvikler og tilbyr flere spennende boligprosjekter. Sjekk ut prosjektene som er i salg. Kanskje du finner din neste drømmebolig?

Se boliger til salgs

5. Unngå frostsprenging om vinteren

For å unngå frostsprenging av krukkene må du hindre at nedbør fyller krukken med vann. Et lokk over krukken i en eller annen form vil være et godt hjelpemiddel. 

Krukker med lokk kan dessuten brukes som et lite sidebord for kaffekoppen.

6_steg_til_en_frodig_balkong_30-09-2022_1920x1080_bilde3.jpg

Legg et tungt lokk over krukka før vinteren slik at ikke regnvann legger seg i jorda og fryser den. Da har du også et smart lite bord til kaffekoppen.

6. Slik velger du riktig jord

Har du plantet vekster du vil skal leve i flere år, så er det helt nødvendig med en god jord som er proppfull av næringsstoffer, kompost og mikroliv.

Klipp gjerne vissent plantemateriale opp i små biter, og rufse det lett ned i det øverste jordlaget på krukkene. Når dette brytes ned vil det gi ekstra næring til vekstene og gi mat til mikrolivet som er bra for plantenes trivsel.

Til slutt: Få det til å vokse og gro på balkongen året rundt

Med de ovennevnte stegene vil du ha et godt grunnlag for at planter skal trives og gro hele året.

På høsten når det blir kaldere i lufta kan du for eksempel plante blomsterløker. Disse trenger en kuldeperiode for å aktivisere blomstringen. Da vil de også blomstre tidligere når det blir vår. Velg gjerne robuste sorter som scilla, snøstjerner, krokus, vårpryd og perleblomster. 

Dekk krukken med et lokk etter planting så løken er beskyttet gjennom vinteren. Større planter og busker kan pakkes inn i strie eller annet naturmateriale, så vil de være bedre rustet for overvintringen. Innpakningen beskytter også mot den sterke vårsola, så ikke fjern tildekkingen før jorden er tint.

Når alt er ryddet og renset, er det tid å ta frem lykter og pledd. Gjennom hele vinterhalvåret kan balkongen være et ekstra rom til nytte og kos. Det er mange herlige dager utover høsten og før vi vet ordet av det, så er våren her igjen!

 

 

Vil du vite mer om Skårerløkka? - Ta kontakt med meg.