Bilde av Interiørarkitekt Monica David-Andersen
Monica David-Andersen har jobbet som interiørarkitekt i åtte år og samarbeider tett med alle forretningsområdene i Olav Thon Gruppen, arkitekter og mennesker for å lage så optimale boliger, hotellrom og samlingspunkter som mulig. 

Dette er de største boligtrendene akkurat nå

Trenger du inspirasjon på hjemmebane? Enten du skal flytte eller bare er nysgjerrig: Her er fargene, materialene og planløsningene som gjelder nå.

Visste du at ...?

Du nå kan enkelt booke privatvisning hos våre boligprosjekter online. Finn ledig tid i vår bookingkalender og book den tiden som passer deg best.

Hvordan kommer boligene våre til å se ut framover? Hva har hus og leiligheter som bygges nå til felles? Hvilke farger, materialer og planløsninger er det som gjelder?

Thon Eiendom prosjekterer og selger leiligheter, og er en av de markedsledende private aktørene i Norge innen eiendom. I utviklingen av boligprosjekter rundt om i landet, har de god innsikt i hvilke tendenser som regjerer, og hva de som kjøper bolig er opptatt av. 

Vi tok en prat med interiørarkitekt Monica Marie David-Andersen i Ramsøskar Interiørarkitekter, som Thon Eiendom samarbeider med. 

Som interiørarkitekt jobber Monica tett med Thon Eiendom for å skape best mulige boliger. 

– Vi jobber mye med planløsninger – hva som skal til for å skape et godt, effektivt og fleksibelt hjem for dem som skal bo der. I tillegg jobber vi også med belysning, materialer og innredning, forteller hun. 

– Mens arkitektene gjerne tenker utenfra og inn, tenker vi innenfra og ut. Så når vi samarbeider blir det ofte veldig gode løsninger ut av det. 

– Jeg tror også vi blir opptatt av å ta vare på gamle ting og heller gi dem et nytt uttrykk fremfor å kaste og kjøpe nytt. Det er når gamle ting blandes med nye og man får en god balanse av kontraster at interiøret blir spennende, konstaterer Monica.    

Vil ta med naturen inn

Ifølge interiørarkitekten er det generelt et par tydelige boligtrender som råder nå. 

Den første er fokuset på bærekraft og natur. 

– Vi får mer av naturen inn i hjemmene, sier Monica. 

– Man begynner å ta tilbake en del av treverket som vi ikke har sett i interiøret på en stund, og vi ser blant annet at det er mange fine kjøkken som kommer med nærmest ubehandlede treoverflater. I tillegg ser vi de grønne fargene i både overflater og tekstiler, og vi fortsetter å ta med oss store, grønne planter inn i bomiljøet. 

Fokuset på bærekraft blir stadig viktigere også i utviklingen av nye boliger, forteller eksperten. 

– Det jobbes mot å skape så bærekraftige løsninger som mulig, og det legges mer kvalitet i prosjektene. Det tenkes også litt nytt når det kommer til uterom, og vi ser ofte på muligheten for takhager og lignende.

Les også: 10 gode grunner til å kjøpe leilighet før den er ferdig bygd

David-Andersen tror fokuset på naturen og bærekraft også vil føre til at trendene varer lenger, og at vi ikke etterstreber å fornye hjemmet like ofte. 

– Etter en periode med mye hvit og grått tør man nå å bruke mer farger, forteller David-Andersen. 

Farger i fokus

Den andre tydelige trenden interiørarkitektene ser for tiden, er mye farger. 

– Etter en periode med mye hvit og grått tør man nå å bruke mer farger, forteller David-Andersen. 

– Der man tidligere kanskje turte å male en kontrastvegg i et rom, så tør man nå å male hele rommet. Det tilføres mye mer tekstur og farger i boliger i dag. 

Ifølge Monica har blåfargen vært i vinden en stund, og den holder seg fremdeles. I tillegg har grønt kommet for fullt. 

– Grønt er fargen som peker seg mest ut akkurat nå. I tillegg ser vi at det også kommer noen fine gulfarger og rosa- og rødtoner. De fleste er litt støvete – vi er ikke på de klareste fargene helt enda. 

Også i nybygg går man nå gjerne bort fra de helt hvite flatene i alle rom, ifølge David-Andersen. Og de som kjøper leilighet før den er ferdig bygget, får gjerne noen valgmuligheter når det kommer til tilvalg og materialer.

– Det er jo en av fordelene med å kjøpe leilighet mens den er under oppføring – at du har mulighet til å engasjere deg i farge- og materialvalg. Jeg opplever at folk ofte er glad for å kunne velge noe annet enn hvite fliser på badet og hvit kjøkkeninnredning. Det er dessuten mye mer bærekraftig å gi folk valg enn at de pusser opp en ny leilighet idet de flytter inn, sier hun. 

Visste du at flere av Thon Eiendom sine boligprosjekter gir deg muligheten til tilvalg og justeringer etter ønske?

Vi er mer opptatt av å ta vare på gamle ting og heller gi dem et nytt uttrykk fremfor å kaste og kjøpe nytt. Det er når gamle ting blandes med nye og man får en god balanse av kontraster at interiøret blir spennende.      
1 / 9
Grønt er fargen som peker seg mest ut akkurat nå. I tillegg ser vi at det også kommer noen fine gulfarger og rosa- og rødtoner.  Matte overflater og holdbare og fine laminatoverflater er også spesielt populært i 2020.
2 / 9
Ifølge interiørarkitektene setter bærekraftfokuset sitt preg på bolig- og interiørtrender og grønt er fargen som peker seg mest ut akkurat nå.
3 / 9
Interiørarkitekten tror mange får øynene opp for ting de kan forbedre med boligen i disse dager. Og kanskje særlig hvor praktisk det er å ha en ordentlig kontorplass hjemme.
4 / 9
Mange nye leiligheter bygges i dag med åpen kjøkkenløsning – noe som har satt sitt preg på trendene i 2020.
5 / 9
Interiør av Ramsøskar Interiørarkitekter
Foto: Niklas Hart
6 / 9
Interiør av Ramsøskar Interiørarkitekter
Foto: Niklas Hart
7 / 9
Interiør av Ramsøskar Interiørarkitekter
Foto: Niklas Hart
8 / 9
Interiør av Ramsøskar Interiørarkitekter
Foto: Niklas Hart
9 / 9

Kjøkkenet på utstilling

For det som gjelder trender innen planløsning, kan Monica fortelle at to ting som opptar mange nå, er kjøkkenet og smarte oppbevaringsløsninger. 

– Vi opplever at mange er opptatt av å ha et stort og godt kjøkken. Kjøkkenet er fortsatt det allrommet der vi slår oss ned med gjester.

Mange nye leiligheter bygges i dag med åpen kjøkkenløsning, og det setter også sitt preg på trendene, skal vi tro interiørarkitekten. 

– Da blir det ekstra viktig å få denne åpne kjøkkenløsningen til å fungere mot en stue, og det er noe vi jobber mye med. Da kreves det gjerne gjennomtenkte fronter og farger og lys som kan dimmes – slik at du har godt arbeidslys når kjøkkenet er i bruk, men kan dempe det når du oppholder deg i stua. 

Monica og kollegaene hennes observerer også at det kommer flere og flere integrerte løsninger som gjør at du kan ha ryddige flater på kjøkkenet. 

Også dette med smarte oppbevaringsløsninger er med på å skape et mer ryddig uttrykk.

– Det at mange i dag bor ganske kompakt, gjør oppbevaringsplass særlig vesentlig. Vi merker at det stilles krav til smarte og gode oppbevaringsløsninger, som for eksempel å bruke oppbevaringsmoduler som romdelere, forteller Monica. 

Drømmer du om å flytte? Thon Eiendom bygger leiligheter flere steder i landet. Ta kontakt med oss her!

Og selv om leiligheter som bygges i dag skal være arealeffektive, er interiørarkitekten vel så opptatt av at de skal være fleksible. 

– Det er viktig at man har mulighet til å innrede rommene på mer enn én måte – og det tenker vi allerede på tidlig i oppstartsfasen av prosjektene. Vi håper jo at de som flytter inn skal bo der lenge, og da vil behovene endre seg med tiden.

Kommer furumøblene tilbake? 

På spørsmål om hvilke materialer som er moderne nå, nevner interiørarkitekten matte overflater og holdbare og fine laminatoverflater.

Men kanskje aller mest populært er altså det nevnte treverket. Ifølge Monica David-Andersen ser vi både kjøkken- og baderomsfronter i tre – gjerne sammen med svarte kontrastelementer.

For Monica og andre som har opplevd furutrenden som rådet på 70-, 80- og 90-tallet, kan man kanskje ha blandede følelser knyttet til at treverket igjen spiller hovedrollen i hjemmet.

– For meg har det vært vanskelig å se for meg at furu skal bli populært igjen, men nå er det plutselig ikke utenkelig at vi kan være på vei tilbake dit. Disse trendene går jo gjerne i sykluser – selv om de stort sett endrer litt form hver gang de returnerer.

Lurer du på noe om våre boligprosjekter?

Våre boligprosjekter

Vi tilbyr spennende boligprosjekter og vårt salgsteam hjelper deg gjerne med å finne din drømmebolig.

Les mer her