RosaKontorlandskap
INTERIØRARKITEKT: "Vi er ferdige med det hvite, grå og minimalistiske kontoret".

Farger påvirker arbeidsplassen

– Det er morsomt og bra med farger, slår interiørarkitekt Trond Ramsøskar fast. Han mener man bør våge å bruke flere farger når man skal redesigne sine kontorlokaler.

Trenger kontoret ditt farger?

1. Ta bilder av kontoret med og uten ansatte.
2. Samle kollegene for å vurdere bildene. 
3. Hvordan ser det ut? Er det trist, grått og kjedelig?
4. Er det slik vi ønsker at kunder og andre gjester skal oppfatte oss?

Sterke farger kan gjøre hverdagen mer positiv. Det er vanskelig å være gretten på jobb om man omgir seg med vakre og varierte farger i rommene. Det er ikke uten grunn at vi føler oss glad når vårens og sommerens vakre farger springer frem.

Trenger flere farger på arbeidsplassen

Vi påvirkes av det vi omgir oss med. Arbeidsgiveren kan skape gode rammer for arbeidsglede ved å tilby uformelle og varierte omgivelser. Behovet for avkobling og restitusjon må tas like alvorlig som for eksempel ergonomi og inneklima.  

– Når man skal re-designe kontoret så trenger man ikke kaste alt man har. Tenk gjenbruk, behold det du kan. Bruk heller tid og penger på å finne ut av hvordan du kan kle vegger, tak og gulv med gode materialer og farger. Ofte er det bare farger som skal til for å løfte et kontor. Brukes kun hvitt og grått så krever det enda mer av møblene. 

6 STEG TIL ET FARGERIKT KONTOR!

  1. Del kontoret inn i soner. Velg farger basert på hva sonene skal brukes til. Husk at rommene ikke behøver å matche hverandre.
  2. Start med resepsjonen. Her har du en gyllen mulighet til å fortelle hva bedriften driver med. Folk bruker ofte ord, men prøv heller å formidle bedriftens identitet visuelt. Våg å fremheve inngangspartiet. Du vil jo at gjestene skal huske at de har vært på besøk i bedriften!
  3. «De glemte korridorene». Noen kontorlokaler har krinkler og kroker som bare «er der». Hva med en frisk og litt uvanlig farge her? Dropp den dyre kunsten og vær heller litt vågal med maling.
  4. I pausearealet bør du virkelig kjøre på med noe artig. Brun pub? Eller kafé-feeling? Pauserommet skal skille seg kraftig ut fra de andre rommene. Det fyller ikke sin funksjonen dersom ansatte foretrekker å forlate huset for å kjøpe kaffe.
  5. Roe ned fargebruken i møterommene. Bruk lyse og duse farger eller mørke blåfarger som skjerper konsentrasjonsevnen. Unngå at møtedeltakerne blir distrahert av fargebruken.
  6. Kontorlandskapet bør ha rolige farger på vegger og skrivebord. Bruk heller en flott farge på gulvet eller i taket slik at folk får en skikkelig «energiboost» når de reiser seg fra pulten!
«Farger gjør at du slipper unna med en rimeligere stol!» Trond Ramsøskar