Led-lys
BELYSNING: LED-belysning er kjent for å ha en langsiktig god innvirkning på strømkostnader.

Slik kutter du strømkostnadene

Som leietaker kan du gjøre mye for å holde energikostnadene nede. Her får du våre beste tips.

TIPS #1

Solinnstråling kan bidra til at lokalene får høy innetemperatur uansett årstid. Med solskjerming trenger du ikke å bruke mye energi på å kjøle ned lokalene.

TIPS #2

Det koster ingenting å kontrollere romtermostaten. Passer du på dette vil du få en behagelig romtemperatur og sparte kostnader!

TIPS #3

Kjølebafler og Fancoils er kjøleenheter som distribuerer kald luft inn i lokalet. Dersom kjølebafler eller fancoils er montert i dine lokaler, vil redusert oppvarmingsbehov føre til at også disse bruker mindre energi.

Norge bruker mye strøm

I Norge er strømmen billig. I følge Ole-Martin Moe, teknisk fagsjef i Olav Thon Gruppen, er dette en av grunnene til at vi bruker mye strøm.

– Det er ikke bevisst sløsing, men mer et handlingsmønster vi bør forandre. Det er mye lys som fortsatt står på utover kvelden, og det kan leietaker gjøre noe med. Sjekk også om varme og kjøling står på samtidig. Her er det mange som bruker unødvendig mye energi, sier han.

Skaff energieffektive løsninger i ditt lokale

Gårdeier passer på at oppvarming, kjøling og tekniske anlegg driftes på en energieffektiv måte, uten at det går ut over inneklimaet. For leietaker er energikostnader både direkte kostnader gjennom eget strømabonnement, og indirekte kostnader gjennom fellesutgifter. Det er derfor like viktig at leietaker vurderer hva som kan gjøres for å redusere direkte energikostnader.

La det bli LED

Moe har jobbet med ENØK og energisparing siden 1995. Et av de mest lønnsomme tiltakene han kjenner er å erstatte tradisjonell belysning med LED-lys.

– Det sies at den billigste energien er den man ikke bruker. Olav Thon Gruppen har god erfaring med moderne LED-belysning som ikke tilfører dine lokaler mer varme enn nødvendig. På denne måten reduseres ikke bare energikostnadene for selve belysningen, men også kostnadene for å kjøle ned lokalene dine.

– Hva er god romtemperatur, hvis man tenker på både inneklima og miljø?

– Rundt 20 til 23 grader for de fleste. Det avhenger ikke minst av hva folk har på seg og hvilken årstid det er. Om vinteren er folk godt kledd innendørs og om sommeren er vi tynnere kledd, melder Moe.

Leietaker kan sørge for riktig temperatur

Dersom lokalet er utstyrt med både varmekilder og kjøleinnretninger, har disse ofte intelligent styring som påser at lokalene holder riktig temperatur.

– Vi erfarer at mange klager over at det er for varmt eller for kaldt i sine lokaler, og ofte skyldes dette feil innstilt romtemperatur. Temperaturen regulerer du selv ved hjelp av en styreenhet eller termostat, og det er viktig at denne er stilt inn på ønsket temperatur, forteller Moe.

Det koster ingenting å kontrollere romtermostaten. Passer du på dette vil du få en behagelig romtemperatur og sparte kostnader! Ole-Martin Moe, teknisk fagsjef i Olav Thon Gruppen

10 tips til lavere strømkostnader og bedre inneklima

  1. Skaff deg oversikt over eget energiforbruk
  2. Ha fokus på energiforbruk, skap entusiasme.
  3. Lag enkle brukermanualer for varme og kjøling.
  4. Slå av elektrisk forbruk i lokaler og rom som ikke er i bruk.
  5. Den siste som går hjem må skru av lysene (rutiner).
  6. Lufte kort og effektivt og hold dører og vinduer lukket vinterstid.
  7. Ca. 60 % av energiforbruket er knyttet til oppvarming. Reduser temperaturen på nattestid når lokalene ikke er i bruk, og sjekk mulighetene for å montere utstyr som registrerer tilstedeværelse.
  8. Det er kostbart å holde lokaler kjølig. Solskjerming er et enkelt tiltak som gir varig energireduksjon.
  9. Et godt belysningstiltak er å erstatte gammel belysning med LED-belysning. LED-lys tilfører ofte bare halvparten så mye varme som tradisjonell belysning.
  10. Det koster ingenting å kontrollere romtermostaten, dette kan du gjøre selv.

Ønsker du mer informasjon?